H "μπαχαλοποίηση" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...
Το νομοσχέδιο  "Κλεισθένης 1" που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η μπαχαλοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς εκκολάπτει την συνδιαλλαγή, τον εκβιασμό, τον εκμαυλισμό, την ακυβερνησία και... πολλά άλλα.


   Από τον Τάσο Κάρλε*

 
   Ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο που το μόνο που θα πετύχει θα είναι η υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες. Ένα νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχουν οι Δήμοι ώστε να ωφεληθούν οι Δημότες. Δεν προβλέπει πουθενά καμία μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων.
  
   ¨Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απλή αναλογική, ένα Ν/Σ που προβλέπει την εκλογή δημάρχου που δεν θα συμπληρώσει την πρώτη Κυριακή την απόλυτη   πλειοψηφία αλλά εκλεγεί με την δεύτερη, αυτός ο Δήμαρχος θα είναι Δήμαρχος μειοψηφίας και τα θέματα που θα φέρνει θα ψηφίζονται κατόπιν συνεννοήσεων η συναλλαγής η εκβιασμού η και καθόλου ψήφιση δηλαδή θα έχουμε ακυβερνησία. Ενώ ο προηγούμενος κώδικας προέβλεπε ότι αντιδήμαρχοι είναι σύμβουλοι της  πλειοψηφίας που ορίζει ο Δήμαρχος και στους οποίους μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων καθ  ύλην και κατά τόπο, το παρόν Ν/Σ λέει το Δήμαρχο επικουρούν οι αντιδήμαρχοι, αντιδήμαρχοι είναι οι σύμβουλοι που ορίζει ο Δήμαρχος και στους  οποίους μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων καθ’ ύλην και κατά τόπο. Με το καλημέρα αρχίζουν τα όργανα αφού ο Δήμαρχος θα μπορεί να ορίσει αντιδήμαρχο από άλλη παράταξη, κίνηση της οποίας τα κίνητρα μπορεί να είναι διαφορετικά κατά περίπτωση. Με το καλημέρα μπορεί να έχουμε προβλήματα και στην εκλογή των μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, μπορεί συνδυασμός που ήλθε δεύτερος την πρώτη Κυριακή να μην έχει καμία εκπροσώπηση και για να γίνει πιο αντιληπτό να πούμε ένα παράδειγμα ο πρώτος συνδυασμός έχει είκοσι συμβούλους, ο δεύτερος δεκαέξι συμβούλους, ο τρίτος έξι συμβούλους, ο τέταρτος τέσσερις και ο πέμπτος τέσσερις, το Ν/Σ για την εκλογή των μελών λέει  τα μέλη εκλέγονται με ψηφοφορία κάθε σύμβουλος ψηφίζει υποψήφιους μέχρι το 50% των υποψηφίων και εκλέγονται όσοι έχουν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, δηλαδή ο πρώτος και ο τρίτος εκλέγουν τους δικούς τους και οι άλλοι τίποτα, εδώ έχουμε πλήρη μπαχαλοποίηση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι προιόν συνεννόησης, συναλλαγής, εκβιασμού η οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφθεί κανείς.

   Με το καλημέρα πιθανόν να έχουμε πρόβλημα με τις Δημοτικές κοινότητες αφού η εκλογή των συμβούλων και των προέδρων των κοινοτήτων θα γίνεται με χωριστή  κάλπη και κατά συνδυασμούς, εδώ πιθανόν να προκύψει πρόεδρος της κοινότητας που δεν θα είναι από τον συνδυασμό του Δημάρχου, άρα και εδώ πιθανόν να έχουμε κάποια συνεννόηση, συναλλαγή, εκβιασμό, η οτιδήποτε άλλο προκειμένου να προχωρήσουν τα διάφορα θέματα που θα απασχολούν την κοινότητα και δεν ξέρει κανείς με ποιανού συνδυασμού την άποψη και το πρόγραμμα θα υλοποιούνται, η δεν θα υλοποιείται εις βάρος των πολιτών, μπάχαλο κι εδώ. Ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα  είναι τα τοπικά Δημοψηφίσματα, για ορισμένες περιοχές, πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσει όπως είναι.

   Το πράσινο με το Ν/Σ αυτό θα είναι στα ανταποδοτικά  μαζί με την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό δηλαδή θα επιβαρυνθούν άλλο ένα κονδύλι οι πολίτες, πιθανόν οι Δήμοι  θα πρέπει να ξεχάσουν τα χρήματα του πράσινου ταμείου. Τέλος αν και θα έπρεπε να αναφέρομε πολλά γι’ αυτό το  Ν/Σ έκτρωμα, αλλά θα περιοριστούμε στις ανεξαρτητοποιήσεις, μετακινήσεις και διαγραφές, ένας δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί και εν συνεχεία να πάει σε άλλη παράταξη αφού τον   δεχθούν τα 2/3 των μελών της παράταξης που πάει με την υπογραφή τους, εδώ έχουμε διάλυση των παρατάξεων και αυτό γιατί το Ν/Σ αυτό βοηθάει πολύ στο να έχουμε μετακινήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις η και μεταγραφές, φαινόμενα που τα βλέπαμε στο παρελθόν να γίνονται προεκλογικά τώρα  θα γίνονται κατά την διάρκεια της θητείας και με τον νόμο, πλήρης μπαχαλοποίηση. 

Γι αυτό πρέπει  η τοπική αυτοδιοίκηση να πει όχι στην ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ στο ΧΑΟΣ στη
ΠΑΡΑΛΥΣΗ στη ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ στον ΕΚΒΙΑΣΜΟ και στην ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
* Πρώην Αντιδήμαρχος, Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά

  Πηγή: REPORTAZ NET 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Αγαπητοί συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Mε ιδιαίτερη χαρά και εκτίμηση σας καλωσορίζουμε στην καινούρια ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.

 

Δείτε όλο το χαιρετισμό

Top