ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ  ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ -ΦΤΩΧΕΙΑ- ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ- ΑΝΕΡΓΙΑ
Λίγο μετά  την λήξη της καραντίνας, η κυβέρνηση  προσπαθεί να μας πείσει για την μεγάλη της επιτυχία στην υπόθεση covid. Η κυβέρνηση  εκμεταλλευόμενη τον  φόβο για την πανδημία, ξετύλιξε την πολιτική της με σφοδρή επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών. Προσπάθησε να εδραιώσει τον φόβο , την ανασφάλεια και την απόλυτη υποταγή ενώ ανήγαγε την ατομική ευθύνη  ως τον μοναδικό υπαίτιο για ότι δεινά μας βρούνε. Την ίδια στιγμή που μας καλούσε να χειροκροτήσουμε τους ήρωες που μας κράτησαν ζωντανούς (νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, εργάτες καθαριότητας στους δήμους, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.), συνολικά τον δημόσιο τομέα που στήριξε την κοινωνία ,την ίδια στιγμή μέσα από σειρά  Πράξεων  Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) σχεδίαζε και νομοθετούσε τη διάλυσή του.
 
Με στρωμένο το έδαφος και έτοιμο το νομικό πλαίσιο οι Δημοτικές Αρχές προχώρησαν σε καταχρηστικές  μετακινήσεις προσωπικού (τις περισσότερες φορές σε αλλότρια καθήκοντα),σε καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων (οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς που εργάστηκαν και τις ημέρες του Πάσχα), σε εντατικοποίηση της εργασίας σε συγκεκριμένες υπηρεσίες χωρίς να ζητήσουν την στελέχωσή τους, προχώρησαν σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, ενώ αρκέστηκαν σε έκτακτο προσωπικό (4μηνης διάρκειας) για να καλύψουν πάγιες ανάγκες και κενά όπως  για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων. Οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες σήκωσαν επιπλέον βάρος προσπαθώντας να καλύψουν και τα κενά που προκύπταν από τις άδειες ειδικού σκοπού, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι δεν έκαναν χρήση αν και την δικαιούνταν  προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.
 
Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μέσω τηλεδιασκέψεων, μακριά από τους δημότες , αλλά και τους εργαζόμενους, έδωσαν την δυνατότητα σε Δημοτικές Αρχές να πάρουν αποφάσεις σε θέματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έφερναν ούτε προς συζήτηση. Έτσι είδαμε αρκετές περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών όπως το πράσινο και η καθαριότητα, ενώ στα σκαριά είναι η τεχνική υπηρεσία (έλεγχος έργων από μηχανικούς της ΕΕΤΑΑ όπως προβλέπει προηγούμενος νόμος) και ο ηλεκτροφωτισμός ως συνέπεια της συμφωνίας ΚΕΔΕ με ΔΕΗ ώστε να περάσει η συντήρηση και ο έλεγχος του δικτύου που είχε η ΔΕΗ στους Δήμους με το ανύπαρκτο εξειδικευμένο προσωπικό. Το σχέδιο της κυβέρνησης συνολικό και εκτεταμένο όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην παιδεία ( νόμος Κεραμέως ) και στην υγεία (υποστελέχωση  νοσοκομείων, απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία), οδηγεί στην πληρη ιδιωτικοποίηση βασικών μονάδων του δημοσίου.
 
ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ  & ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ  Η ΗΓΕΣΙΑ Της ΠΟΕ- ΟΤΑ
 
Όλο το προηγούμενο διάστημα, αρκέστηκε σε ανακοινώσεις ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναπαρήγαγε την ατομική ευθύνη καθιστώντας τον εργαζόμενο αποκλειστικά υπεύθυνο για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του μιας και η ΠΟΕ – ΟΤΑ είχε μπει σε καραντίνα.
 
 Απούσα η ΠΟΕ – ΟΤΑ, με ευθύνη όλων των παρατάξεων στην Εκτελεστική Επιτροπή (Συνδικαλιστική Ανατροπή, ΔΑΣ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), όταν η μετακίνηση για συνδικαλιστικούς λόγους μπήκε σε απαγόρευση αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στις Δημοτικές Αρχές.
 
Απούσα στην υπεράσπιση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς ( ζητήματα αδειών, καθηκόντων κλπ),  απούσα στην υπεράσπιση των εργαζομένων στην καθαριότητα και στην διεκδίκηση του επιδόματος για τον Κορονοϊο. Αρκέστηκε σε γενικόλογες ανακοινώσεις και στις δύο περιπτώσεις.
 
Καμία κουβέντα  για την υπεράσπιση των εργαζομένων στο  Βοήθεια στο Σπίτι και την απαίτηση για την  άμεση μονιμοποίηση τους και όχι μέσα από το  ψευδεπίγραφο ιδεολόγημα ίσων ευκαιριών της προκήρυξης του ΑΣΕΠ που θα πετάξει εκτός δουλειάς μετά από δέκα και πλέον χρόνια πολλούς , όπως στην περίπτωση της 3Κ .
 
Συνειδητά απούσα σε κάθε προσπάθεια συλλογικότητας ,σωματείου, εργαζομένων να ενώσει την φωνή του για δημόσια δωρεάν υγεία και προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού όπως έγινε δύο φορές κατά την περίοδο της καραντίνας με συμμετοχή δεκάδων σωματείων και εκατοντάδων εργαζομένων σε ολόκληρη την χώρα.
 
Συνειδητά απούσα σε εργατικές συγκεντρώσεις για ζητήματα καταπάτησης δικαιωμάτων κατά την περίοδο της καραντίνας από σωματεία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.
 
 Το μεγαλύτερο δώρο όμως που κάνουν οι παντός καιρού κυβερνητικές παρατάξεις (ΣΥΝ.ΑΝ.,ΔΑΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ) στην κυβέρνηση είναι η απογοήτευση και  η ηττοπάθεια που σπέρνουν στους εργαζόμενους μέσα από μια διαρκή και συνεχιζόμενη «αγωνιστική επαγρύπνηση». Έτσι φτάσαμε τέλη Ιουνίου να μας καλεί η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ σε στάση εργασίας για να μας δεχτεί !! ο Υπουργός Εσωτερικών και όχι για να δώσουμε το δικό μας τελεσίγραφο.
 
 
 
Την Πέμπτη 18/6 πραγματοποιήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, & αποφάσισε  στάση εργασίας για την ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΝΗ  07:00 ΕΩΣ 12:00.
 
Με βάση όλα τα παραπάνω, εμείς  δεν ψηφήσαμε ως προς το περιεχόμενο την πρόταση καθώς το θεωρήσαμε ελλιπέστατο και αναντίστοιχο της ανάγκης της περιόδου, ενώ δεν συμφωνήσανε να συζητήσουμε  για μια «καλή αξιολόγηση» με την Κυβέρνηση του Μητσοτάκη (του 15% των άχρηστων) όπως θέλουν οι  παντός καιρού κυβερνητικές παρατάξεις αλλά και όπως αποδέχτηκε με την ψήφο της και η ΔΑΣ!.
 
Συνάδελφε ,συναδέλφισσα όπως αποδείξαμε τον δύσκολο καιρό του κορονοϊου ότι η κοινωνία ζει, αναπνέει και ελπίζει με κύτταρο την καρδιά και την ψυχή   των εργαζομένων, έτσι και οι αγώνες μπορούν να φέρουν νίκες και ανατροπές μόνο όταν τους πάρουμε εμείς στα χέρια μας.
 
Την Δευτέρα και την Τρίτη συζητάμε - ενημερώνουμε και αποφασίζουμε στα σωματεία μας για:
 
⦁              Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων είτε με ισχνές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων (Άρθρο 178) είτε μέσω Οικονομικών Επιτροπών λόγω των εκτάκτων μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού.
 
         •      Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.
 
⦁              Η διατήρηση τόσο του καθεστώτος ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.), όσο και του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όσους σήμερα το λαμβάνουν και η επέκτασή του σε κλάδους εργαζομένων που δικαιούνται να το λάβουν.     
 
⦁              Άμεση κατάργηση της απαράδεκτης και σκανδαλώδους διάταξης που επιτρέπει ένας     Δήμος να ενοικιάζει τον μηχανολογικό του εξοπλισμό σε εργολάβους για να τους αναθέτουν    υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα).
 
⦁              Μονιμοποίηση- τακτοποίηση  όλων των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες ως καθαρίστριες , των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στην καθαριότητα με δικαστικές αποφάσεις ,ασφαλιστικά κλπ.
 
⦁              Ίδιο μισθό- δικαιώματα  για ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους εργαζόμενους που θα έρθουν με τα κοινωφελή προγράμματα που πληρώνονται με 500 ευρώ
 
⦁              Να καταβληθεί τώρα  το επίδομα αδείας. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού.
 
Τέλος , όπως προτείναμε και  στο Γενικό Συμβούλιο καλούμε ,  μετά την στάση, να οργανωθεί Πανελλαδική σύσκεψη των Δ.Σ. ανά περιφέρεια ώστε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και όχι να εξουσιοδοτήσουμε για άλλη μια φορά την Ε.Ε.  για να μας καλέσει σε «αγωνιστική επαγρύπνηση». Η στάση εργασίας θα έχει νόημα  μόνο αν  είναι το ξεκίνημα και η προειδοποίηση κλιμάκωσης αγώνων με το παραπάνω πλαίσιο και όχι μια διαμαρτυρία και παρακάλια για ραντεβού με τον κ. Θεοδωρικάκο.
 
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ 07:00 - 12:00.
 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 09:00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ( ΣΤΑΔΙΟΥ 27 )
 
Ιούνιος 2020
 
 
 
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Αγαπητοί συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Mε ιδιαίτερη χαρά και εκτίμηση σας καλωσορίζουμε στην καινούρια ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.

 

Δείτε όλο το χαιρετισμό

Top