Δημαρχείο Πειραιά (2ος όροφος), Πλατεία Κοραή 18510, Πειραιάς Τ: 213-2022017, 210-4172079

70 χρόνια δίπλα στον εργαζόμενο

στο Δήμο Πειραιά

Νέα & Ανακοινώσεις

   Την ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού τροποποιημένη στα κριτήρια του νόμου Κατσέλη επιστρατεύουν οι τράπεζες, ώστε να «κοπούν» στρατηγικά κακοπληρωτές που έχουν πάρει ασυλία. Γιατί ήταν πηγή του... κακού οι γραμματείες των Ειρηνοδικείων.

   Με την υποχρέωση να υποβάλουν εκ νέου την αίτησή τους για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, ηλεκτρονικά αυτή τη φορά και όχι στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου, θα βρεθούν οι περίπου 150.000 δανειολήπτες που έχουν καταθέσει τον φάκελό τους στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, έχουν πάρει το αρχικό «ok» και η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

   Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι αιτήσεις αναμένεται να κατατεθούν εκ νέου σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα στηρίζεται στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και θα είναι «ραμμένη και κομμένη» στα μέτρα των όρων και προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος Κατσέλη.

   Το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές και αποκαλύφθηκε… τυχαία κατά την εξέταση από τις τράπεζες των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στον νόμο. Η ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, εκτός νόμου 45.000 στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν πάρει ασυλία και δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, ενώ διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία.

   Κανένας έλεγχος

   Η ανάγκη επανακατάθεσης των σχετικών δικαιολογητικών προέκυψε διότι οι τράπεζες διαπίστωσαν ότι η πηγή του προβλήματος όσον αφορά στον μεγάλο όγκο δανειοληπτών που έχουν πάρει ασυλία μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους βρίσκεται στη Γραμματεία των Ειρηνοδικείων. Συγκεκριμένα, με βάση τις διατάξεις του νόμου, αρμόδια για τον έλεγχο του φακέλου που κατατίθεται είναι η Γραμματεία του Ειρηνοδικείου, η οποία πρέπει εντός 2 ημερών να τσεκάρει τον φάκελο και να ελέγξει αν ο υποψήφιος προς ένταξη στην ομπρέλα προστασίας δανειολήπτης διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

   «Από την έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι η γραμματεία δεν τσεκάρει και απλά βάζει τη σφραγίδα, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης και ο δανειολήπτης να απολαμβάνει κι ας μην το δικαιούται ασυλία για 10 χρόνια», αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Οδηγηθήκαμε σε αυτό το εύρημα από το γεγονός ότι σχεδόν κανένας φάκελος δεν απορρίφθηκε από τις κατά τόπους γραμματείες των Ειρηνοδικείων από το 2010, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου. Όταν ερευνήσαμε το θέμα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε όσες υποθέσεις έχουν εκδικασθεί το 50% απορρίφθηκε από το Δικαστήριο, διότι οι αιτούντες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου ως προς την εισοδηματική και οικονομική κατάσταση, αντιληφθήκαμε ποια είναι η πηγή του προβλήματος»…

   Η «καυτή» διάταξη!

   H διαδικασία του Ν.3869/2010, ως ισχύει κατόπιν τροποποιήσεώς του με το Ν. 4161/2013 και το Ν.4336/2015, ξεκινάει με την κατάθεση αίτησης από τον οφειλέτη στον γραμματέα του αρμόδιου δικαστηρίου, συνοδευόμενη από τα σχετικά έγγραφα.

   Με την παραλαβή και πρωτοκόλληση της αίτησης και των εγγράφων, η γραμματεία του ειρηνοδικείου προβαίνει το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της στον τυπικό έλεγχο αυτής όσον αφορά την πληρότητα του περιεχομένου της και των εγγράφων που τη συνοδεύουν και την καταβολή από τον αιτούντα κάθε τέλους που προβλέπεται από τη νομοθεσία για το παραδεκτό της συζήτησης της αίτησης.

   Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ελλείψεις ως προς το περιεχόμενο της αίτησης, τα συνοδευτικά αυτής έγγραφα ή την καταβολή των προβλεπόμενων τελών, η αίτηση εισάγεται προς προσδιορισμό δικασίμου. Σε περίπτωση που διαπιστώνονται ελλείψεις, καλείται ο οφειλέτης να τα προσκομίσει, εντός δεκαπέντε ημερών από την υποβολή της αίτησης, ενώ σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας, η αίτηση τίθεται στο αρχείο και δεν προσδιορίζεται δικάσιμος.

   Η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται μέχρι δύο μήνες, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες και το είδος των στοιχείων που πρέπει να συμπληρωθούν.

   Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε περισσότερα στην ίδια κατηγορία...

Στη ΒΟΥΛΗ η ΜΗ παράταση συμβασιούχων Καθαριότητας Δήμων

12 Απρ 2017

Άλλα έλεγε η κ Δούρου και άλλα έκανε... Είμαστε (σαν Σύλλογος) ενάντια στην κάθε επέκταση του ΧΥΤΑ

28 Ιουν 2018

Άβατο το κέντρο της Αθήνας από τρεις πορείες για τη ΔΕΗ, τις συντάξεις και τα νοσοκομεία

25 Απρ 2018

ΑΣΕΠ: 180 νέες προσλήψεις σε 15 δήμους και φορείς

10 Ιαν 2020

Ορίστηκαν οι Κοσμήτορες και οι πρόεδροι τμημάτων στο Παν. Δυτ. Αττικής

22 Μαρ 2018

Περικοπές χωρίς αντίκρισμα στις συντάξεις

07 Σεπ 2017
images/imagehover/plakidio_adedy.jpg

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων

images/imagehover/plakidio_poeota2.jpg

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_posekep.jpg

Π.Ο.Σ.Ε. Κ.Ε.Π.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζόμενων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

images/imagehover/plakidio_pasyvn.jpg

ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ

images/imagehover/plakidio_sa_ota.jpg

Σ.Α. Ο.Τ.Α

Συνδικαλιστική Ανατροπή στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/das-ota-plakidio.jpg

Δ.Α.Σ.Ο.Τ.Α

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

images/imagehover/plakidio_meta_ota.jpg

ΜΕ.Τ.Α. Ο.Τ.Α.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

images/imagehover/plakidio_dake.jpg

Δ.Α.Κ.Ε. Ο.Τ.Α.

Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_aks.jpg

Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις

Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_askota.jpg

Α.Κ.Σ. Ο.Τ.Α.

Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_dimospeiraia.jpg

Δήμος Πειραιά

Το επίσημο site του Δήμου Πειραιά

images/imagehover/plakidia_govgr.jpg

GOV.gr

Βρείτε τη δημόσια υπηρεσία που θέλετε εύκολα και γρήγορα

images/imagehover/plakidio_eody.jpg

Ε.Ο.Δ.Υ.

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

images/imagehover/plakidia_diavgeia.jpg

ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

images/imagehover/plakidio_destpiraeus.jpg

Destination Piraeus

Ο Πειραιάς ως προορισμός

Μας ρωτάτε, σας απαντάμε!

Αφήστε εδώ το μήνυμα σας και ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά σας απαντήσει το συντομότερο δυνατόν. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη χρήση ήπιου και μη προσβλητικού λόγου.

logo

Δημαρχείο Πειραιά (2ος όροφος), Πλατεία Κοραή
ΤΚ: 18510, Πειραιάς

Google Maps icon  Βρείτε μας στο χάρτη

Τηλέφωνο: 213-2022017, 210-4172079
Fax: 213-2022007

Emails:

sedpeiraia@gmail.com
prsedpeiraia@gmail.com