Δημαρχείο Πειραιά (2ος όροφος), Πλατεία Κοραή 18510, Πειραιάς Τ: 213-2022017, 210-4172079

70 χρόνια δίπλα στον εργαζόμενο

στο Δήμο Πειραιά

Νέα & Ανακοινώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Με αφορμή την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 10/4/2048 για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό
 
 
 
Το ασφαλιστικό, οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο Τομέα βρέθηκαν την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, στο επίκεντρο εκδήλωσης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., της Ε.Δ.Ο.Θ. και του Κοινωνικού Πολύκεντρου στη Θεσσαλονίκη. Οι ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου, η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο και η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι μερικά μόνο από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος.
 
Εκτενή αναφορά στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στις συντάξεις – μετά και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου – έκανε ο Γιώργος Ρωμανιάς, οικονομολόγος και τέως γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παράλληλα στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου με θέμα: η αμοιβή της εργασίας στο Δημόσιο και η αγοραστική δύναμη.
 
«Κύριο μέλημα μας είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και θα πολεμήσουμε γι΄ αυτό» σημείωσε ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γιάννης Πάιδας. «Ο συγκεκριμένος νόμος δημιουργεί ανισότητες από 20% έως και 40% ανάμεσα σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους» σημείωσε, τονίζοντας πως «είναι απαράδεκτο να μιλάμε για ποσοστά αναπλήρωσης της τάξης του 40%». Ξεδιπλώνοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων υπογράμμισε πως: «ζητάμε 13ο και 14ο μισθό, προσλήψεις για να καλυφθούν οι κενές θέσεις και προστασία των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά».
 
«Το ασφαλιστικό είναι ένα φλέγον θέμα, που μας αφορά όλους» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ο.Θ., Ανδρέας Γιακουμής, στην εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «είναι τραγική η ισοπέδωση που υπάρχει με το νόμο Κατρούγκαλου, για ειδικότητες όπως οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι νοσηλευτές κ.α. Είναι σαφές πως πρόκειται για έναν καταστροφικό νόμο».
 
Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου, Γιώργος Γιούλος ,παρουσίασε αναλυτικά το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις. Ενδεικτικά ανέφερε πως έχουν φτάσει τις 83.575 οι εργαζόμενοι με επισφαλή και έκτακτη απασχόληση στο Δημόσιο. Όσον αφορά στο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα τους διαμορφώνεται στα 390 ευρώ.
 
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γιώργος Ρωμανιάς έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα και στις επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ιδιαίτερα εστίασε στο ότι με το συγκεκριμένο νόμο οι συντάξεις έχουν «σπάσει» σε τρία κομμάτια: την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική και την προσωπική διαφορά και το μόνο εγγυημένο είναι η ανταποδοτική σύνταξη.
 
«Δεν δίνουν τα εκκαθαριστικά γιατί δεν θέλουν να φανεί τι έχουν κάνει στις συντάξεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «ένα τεράστιο θέμα». Συνέχισε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 95.000 εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη, ενώ τόνισε πως «υπάρχουν 11 κατηγορίες για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει ο υπολογισμός της σύνταξης».
 
Τέλος, ο Γιώργος Ρωμανιάς αναφέρθηκε και στο 13ο και 14ο μισθό σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει η κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση. Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσει άμεσα η περικοπή» .
 
«Η κυβέρνηση έχει κάνει ιδιοκτησία της το πρόγραμμα» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Σταύρος Κουτσιουμπέλης, προσθέτοντας «επισκεφθήκαμε τον Υπουργό Οικονομικών και καταλάβαμε ότι παρά τα παρήγορα λόγια δεν είμαστε στις κυβερνητικές προτεραιότητες». Παράλληλα έστειλε μήνυμα πως «πρέπει να δώσουμε τη μάχη, γιατί έχουμε υποστεί απώλειες που φτάνουν το 40%», κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά και στο 13ο και 14ο μισθό.  Όσον αφορά στο καυτό θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων επεσήμανε πως «δεν μπορεί κάποια επαγγέλματα να δουλεύουν μέχρι τα 67, χρειάζεται όσοι υπάγονται στο καθεστώς αυτό να πάνε στα 62 ή με 35ετία στα 58».
 
«Απαιτείται ένας τεκμηριωμένος λόγος» επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γιώργος Πετρόπουλος, σκιαγραφώντας τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στα όρια ηλικίας και τις συντάξεις. Για την επόμενη ημέρα χτύπησε καμπανάκι για το ενδεχόμενο «να υπάρξει ένα δίλημμα : νόμος Κατρούγκαλου ή ασφαλιστικό Πινοσέτ». Κλείνοντας την τοποθέτηση του σημείωσε πως το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα «έπαιξε το ρόλο ενός ιδιότυπου κουμπαρά», αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση των δομημένων ομολόγων, το PSI και τη δημιουργία των υπερπλεονασμάτων.
 
«Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους για να μην έχουν δυσμενείς επιπτώσεις όταν βγουν στη σύνταξη, για αυτό και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. πραγματοποιεί αυτές τις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα οι οποίες έχουν μεγάλη συμμέτοχή εργαζομένων» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Δημήτρης Μπράτης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ότι έχει περάσει σχεδόν ενάμισης χρόνος και ακόμα δεν έχει βγει η απόφαση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.  Χαρακτήρισε τον Νόμο Κατρούγκαλου ως τον χειρότερο όλων των μνημονιακών νόμων, αφού συνεπάγεται μειώσεις έως 40% στις κύριες συντάξεις (330 ευρώ το μήνα στα 35 χρόνια υπηρεσίας), 50% στις επικουρικές, 60% στις συντάξεις χηρείας και 20% στο εφάπαξ. Για αυτό, τόνισε, ο νόμος αυτός δεν παίρνει καμία διόρθωση ή βελτίωση και πρέπει άμεσα να καταργηθεί και να καθιερωθεί ένα σύστημα ασφαλιστικό που θα εγγυάται, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αξιοπρεπείς συντάξεις στους συνταξιούχους.
 
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
 
Δελτίο Τύπου – Με αφορμή την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό
 
 
 

Διαβάστε περισσότερα στην ίδια κατηγορία...

Έξτρα «χαράτσι» για όσους δεν «έχτισαν» το αφορολόγητο

09 Ιαν 2018

Πώς θα φορολογούνται τα εισοδήματα από την 1η Ιανουαρίου 2020

20 Δεκ 2019

Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021: Επιδότηση εισιτηρίων & ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή

11 Ιουν 2020

Τεκμήρια διαβίωσης: Ποιες οι 5 παγίδες που κρύβουν

08 Φεβ 2018

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν την Τρίτη (5/9) οι αιτήσεις για 10.000 θέσεις εργασίας

04 Σεπ 2017

«Τρέχουν» για την έκδοση 65.000 νέων συντάξεων

07 Σεπ 2017
images/imagehover/plakidio_adedy.jpg

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων

images/imagehover/plakidio_poeota2.jpg

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_posekep.jpg

Π.Ο.Σ.Ε. Κ.Ε.Π.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζόμενων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

images/imagehover/plakidio_pasyvn.jpg

ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ

images/imagehover/plakidio_sa_ota.jpg

Σ.Α. Ο.Τ.Α

Συνδικαλιστική Ανατροπή στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/das-ota-plakidio.jpg

Δ.Α.Σ.Ο.Τ.Α

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

images/imagehover/plakidio_meta_ota.jpg

ΜΕ.Τ.Α. Ο.Τ.Α.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

images/imagehover/plakidio_dake.jpg

Δ.Α.Κ.Ε. Ο.Τ.Α.

Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_aks.jpg

Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις

Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_askota.jpg

Α.Κ.Σ. Ο.Τ.Α.

Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_dimospeiraia.jpg

Δήμος Πειραιά

Το επίσημο site του Δήμου Πειραιά

images/imagehover/plakidia_govgr.jpg

GOV.gr

Βρείτε τη δημόσια υπηρεσία που θέλετε εύκολα και γρήγορα

images/imagehover/plakidio_eody.jpg

Ε.Ο.Δ.Υ.

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

images/imagehover/plakidia_diavgeia.jpg

ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

images/imagehover/plakidio_destpiraeus.jpg

Destination Piraeus

Ο Πειραιάς ως προορισμός

Μας ρωτάτε, σας απαντάμε!

Αφήστε εδώ το μήνυμα σας και ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά σας απαντήσει το συντομότερο δυνατόν. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη χρήση ήπιου και μη προσβλητικού λόγου.

logo

Δημαρχείο Πειραιά (2ος όροφος), Πλατεία Κοραή
ΤΚ: 18510, Πειραιάς

Google Maps icon  Βρείτε μας στο χάρτη

Τηλέφωνο: 213-2022017, 210-4172079
Fax: 213-2022007

Emails:

sedpeiraia@gmail.com
prsedpeiraia@gmail.com