Δημαρχείο Πειραιά (2ος όροφος), Πλατεία Κοραή 18510, Πειραιάς Τ: 213-2022017, 210-4172079

70 χρόνια δίπλα στον εργαζόμενο

στο Δήμο Πειραιά

Συνδικαλιστικά Νέα

Για δρομολογούμενη περικοπή, όχι μόνο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και παρέμβαση στο ασφαλιστικό καθεστώς, όσων σήμερα εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Β.Α.Ε.), κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σε συνέχεια της παράδοσης του πορίσματος για τα Β.Α.Ε. από το Υπουργείο Οικονομικών στην ΑΔΕΔΥ, κατά την τελευταία συνάντησή τους.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζοντας αυτά τα ενδεχόμενα «αιτία πολέμου», κάνει σαφές πως, δεν πρόκειται να δεχτεί την όποια περικοπή, καλώντας τους εργαζομένους στους Δήμους σε «αγωνιστική επαγρύπνηση».

H ανακοίνωση (επισυνάπτεται και σε μορφή .pdf)

Μετά την δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την κατάληψη του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της 3ης Οκτωβρίου 2018, δόθηκε τελικά δια χειρός του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου το «πόρισμα» της Επιτροπής για το Επίδομα Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας.

Το πόρισμα είναι αποκαλυπτικό των «δεσμεύσεων» που έχουν αναληφθεί από την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. απέναντι στους δανειστές και δικαιώνει την αναστάτωση που έχει προκληθεί, αλλά και την ανησυχία και την εγρήγορση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού δρομολογείται όχι μόνο η περικοπή του επιδόματος αλλά και η παρέμβαση στο ασφαλιστικό καθεστώς όσων σήμερα εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Β.Α.Ε.).

Δικαιολογείται έτσι και η επίμονη άρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα να κοινοποιηθεί το πόρισμα στους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα:

Απαίτηση των δανειστών είναι η μεσοπρόθεσμη μείωση των δικαιούχων του επιδόματος κατά 32% ώστε να εναρμονιστεί με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 7-10%, αγνοώντας ωστόσο τις συνθήκες εργασίας και τις προϋποθέσεις, αλλά με μόνο κριτήριο την δημοσιονομική εξοικονόμηση.
Η συγκυβέρνηση ήδη έχει δεσμευτεί για μείωση των δικαιούχων ψηφίζοντας προκαταβολικά το άρθρο 398 του Ν.4512/2018, νομοθετώντας πως από 1η Μαρτίου 2019 καταργείται κάθε σχετική διάταξη που αφορά στο Επίδομα Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας.
Γίνεται ξεκάθαρη αναφορά για σύνδεση της καταβολής και του ύψους του επιδόματος με τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Την στιγμή που είναι προφανές πως η οικονομική εξαθλίωση έχει οδηγήσει σε κακοσυντηρημένο εξοπλισμό, ανυπαρξίας μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας και παντελή έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.).
Δεν γίνεται καμιά αναφορά στο πόρισμα ούτε για τους κλάδους ούτε για το ύψος του επιδόματος. Αντίθετα, γίνεται σαφές πως θα επανεξεταστούν και θα αναπροσαρμοστούν όλοι οι κλάδοι εργαζομένων που σήμερα λαμβάνουν το επίδομα από μηδενική βάση για να διαμορφωθούν νέες κλίμακες επιδόματος και κατηγορίες δικαιούχων εργαζομένων.
Η νέα κατηγοριοποίηση θα βασίζεται σε «υποκειμενικά» κριτήρια, αφού δεν θα γίνει επίκληση ούτε επιδημιολογικών μελετών σχετικά με τις επαγγελματικές ασθένειες, ούτε εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου σε χώρους εργασίας. Η νέα κατηγοριοποίηση θα γίνει με «ανάθεση» σε Υπουργεία προκειμένου να κατατάξουν τους κλάδους εργαζομένων με βάση τον βαθμό έκθεσης σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.
Ήδη, τρία (3) μέλη της Επιτροπής εκτιμούν πως έχουν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα στοιχεία για την υφιστάμενη κατηγοριοποίηση εργαζομένων, γεγονός που προφανώς θα λειτουργήσει ως «πολιορκητικός κριός» στην κατεύθυνση κατάργησης του επιδόματος για πολλούς δικαιούχους.
Και αυτή τη φορά προκειμένου να περάσουν νέες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων θα χρησιμοποιήσουν τακτικές κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού των εργαζομένων.

Κανείς δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες. Μόνο μέσα από την δυναμική και ενωτική αντίδραση των εργαζομένων θα μπει «φρένο» στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.

Η περικοπή δικαιούχων αλλά και του ύψους του επιδόματος στους σημερινούς δικαιούχους του Επιδόματος Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας αποτελεί «αιτία πολέμου» τόσο για την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. όσο και για το σύνολο των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί.

Όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχθούμε περικοπές, αλλά απαιτούμε την ένταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων στους δικαιούχους του Επιδόματος Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας που αδίκως έχουν εξαιρεθεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και τους Συλλόγους-Μέλη της Ομοσπονδίας να ενημερώσουν τους εργαζόμενους σχετικά με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, καθώς επίσης και τις δράσεις που μπορούν να αναληφθούν απέναντι στα σχέδια περικοπών του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ Β.Α.Ε.

ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Διαβάστε περισσότερα στην ίδια κατηγορία...

Παράσταση Διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10/11/16 στις 03:00 μμ στη συζήτηση του περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων Αττικής (ΠΕ.Σ.Δ.Α.)

09 Νοε 2016

Δελτίο Τύπου ΠΟΕ - ΟΤΑ με τη "Μαύρη" λίστα των εργατικών ατυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

18 Οκτ 2016

Έγγραφο της ΑΔΕΔΥ για την απαγόρευση συμμετοχής στις κρίσεις Προϊσταμένων, λόγω της Απεργίας-Αποχής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

23 Νοε 2017

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

11 Οκτ 2017

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - ΤΕΥΧΟΣ 190 / 2017

13 Νοε 2017

Κάλεσμα στήριξης των Θ. Μπαλασόπουλου και Γ. Τσούνη από την ΑΔΕΔΥ

06 Μαρ 2017
images/imagehover/plakidio_adedy.jpg

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων

images/imagehover/plakidio_poeota2.jpg

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_posekep.jpg

Π.Ο.Σ.Ε. Κ.Ε.Π.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζόμενων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

images/imagehover/plakidio_pasyvn.jpg

ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ

images/imagehover/plakidio_sa_ota.jpg

Σ.Α. Ο.Τ.Α

Συνδικαλιστική Ανατροπή στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/das-ota-plakidio.jpg

Δ.Α.Σ.Ο.Τ.Α

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

images/imagehover/plakidio_meta_ota.jpg

ΜΕ.Τ.Α. Ο.Τ.Α.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

images/imagehover/plakidio_dake.jpg

Δ.Α.Κ.Ε. Ο.Τ.Α.

Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_aks.jpg

Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις

Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_askota.jpg

Α.Κ.Σ. Ο.Τ.Α.

Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

images/imagehover/plakidio_dimospeiraia.jpg

Δήμος Πειραιά

Το επίσημο site του Δήμου Πειραιά

images/imagehover/plakidia_govgr.jpg

GOV.gr

Βρείτε τη δημόσια υπηρεσία που θέλετε εύκολα και γρήγορα

images/imagehover/plakidio_eody.jpg

Ε.Ο.Δ.Υ.

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

images/imagehover/plakidia_diavgeia.jpg

ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

images/imagehover/plakidio_destpiraeus.jpg

Destination Piraeus

Ο Πειραιάς ως προορισμός

Μας ρωτάτε, σας απαντάμε!

Αφήστε εδώ το μήνυμα σας και ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά σας απαντήσει το συντομότερο δυνατόν. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη χρήση ήπιου και μη προσβλητικού λόγου.

logo

Δημαρχείο Πειραιά (2ος όροφος), Πλατεία Κοραή
ΤΚ: 18510, Πειραιάς

Google Maps icon  Βρείτε μας στο χάρτη

Τηλέφωνο: 213-2022017, 210-4172079
Fax: 213-2022007

Emails:

sedpeiraia@gmail.com
prsedpeiraia@gmail.com